20. Blauw schapengras / Festuca glauca ‘Elijah Blue’

Algemeen

Festuca ook wel zwenkgras of schapengras genoemd is een makkelijk, laagblijvend, wintergroen siergras, dat om weinig onderhoud vraagt. Festuca is een goede bodembedekker en geschikt voor vakbeplanting.

De Festuca glauca ‘Elijah Blue’, ook wel Blauw schapengras genoemd is een wintergroene siergras met een blauw tot grijskleurig, dun blad.

De Festuca glauca ‘Elijah Blue’ is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Frankrijk. De plant behoort tot de grassenfamilie of de Poaceae. De Nederlandse naam van de Festuca glauca is zwenkgras of schapengras.

De soort ‘Elijah Blue’ wordt blauw schapengras genoemd en is een wintergroene plant.

Het smalle, fijne blad is blauwgroen tot grijsachtig van kleur en wordt ongeveer 30 cm lang. Het vormt mooie ronde pollen die hooguit 30 cm hoog worden.

Dit siergras bloeit in het voorjaar in mei en juni. Het vormt bloempluimen die geelgroen zijn en naar een zilverachtige tint verkleuren. Deze grassoort is goed winterhard en kan tegen een temperatuur van – 22 graden Celsius.

 

 

 

 

‘Gebruik’

 

 

Weetjes op een rijtje

  • Familie          – grassenfamilie of de Poaceae
  • bloemkleur   –
  • bloeitijd         – mei – juli
  • hoogte            – 30 centimeter
  • blad                 – groen
  • wintergroen  – ja
  • winterhard    – ja
  • standplaats   – volle zon /  lichte schaduw
  • Meer informatie op Wikipedia

Zorg.

Festuca glauca verplanten. Wil je Festuca glauca herplanten, dan is het vroege voorjaar ( febr-maart) of de late zomer en de vroege herfst het beste tijdstip om dit karwei uit te voeren.

Vermeerderen

Festuca glauca vermeerderen. Dat gaat heel gemakkelijk. De beste tijd om Festuca glauca te delen is het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Voor het delen heb je slechts een groot mes nodig. Snijd met een mes (b.v. een keukenmes) de wortelkluit in tweeën. Zet de gedeelde stukken in de grond en geef ze vervolgens goed water.

De Festuca glauca ‘Elijah Blue’ doet het goed op alle grondsoorten. Het beste is een iets voedselrijke grond die goed doorlatend is. De grond kan iets vochtig zijn maar deze soort kan redelijk tegen droogte. Bij langdurende droogte is het noodzakelijk regelmatig water te geven.