40. Oregano of wilde marjolein/ Origanum vulgare ‘Aureum’
Algemeen
De botanische benaming ‘Origanum’ is een samentrekking van twee Griekse woorden, nl ‘Oros’, berg, en ‘Ganos’, Vreugde. Tezamen betekenen ze dus ‘Bergvreugde’.
In Nederlands is de plant ook bekend als Wilde marjolein of Welghemoet.
Oregano wordt ook wel goudmarjolein genoemd vanwege de goudgele kleur van het blad, speciaal in het voorjaar.
De oorsprong van ‘Marjoraan’/’Marjolein’ is onzeker, maar is wellicht afgeleid van het Griekse ‘Margoron’, dat parel betekent.
Het is een echte bijenplant.
In de oudheid werd het kruid door Aphrodite verheven tot vredessymbool. Zo vlocht men bruidskronen van het kruid om liefde en respect te symboliseren. Romeinen schonken elkaar bosjes oregano ten teken van vriendschap.

‘Gebruik’
Uitwendig: Wilde Marjolein wordt toegepast bij aandoeningen die met allerhande kramptoestanden gepaard gaan, zoals asthma, hoest… , daarnaast ook bij psychische uitputting en hoofdpijn. Uitwendig, als pleister van het verse gekneusde kruid, of met behulp van de etherische olie in een basisolie, wordt wilde marjolein toegepast bij pijnlijke en stijve gewrichten, stijve spieren.
Het verse kruid kan huid- en oogontstekingen veroorzaken. De etherische olie bezit naast hypotensieve en diuretische, ook hemolytische eigenschappen en kan hematurie veroorzaken (tgv de aanwezigheid van terpineol).
Oregano is het kruid met het meest krachtige vermogen om onze weerstand te verhogen.
Origanum Vulgare is afgeleid van het Griekse ‘oros’: berg en ‘ganos’: vreugde. In de oudheid werd het kruid door Aphrodite verheven tot vredessymbool. Zo vlocht men bruidskronen van het kruid om liefde en respect te symboliseren. Romeinen schonken elkaar bosjes oregano ten teken van vriendschap.
In de volksmond wordt dit kruid ook wel bergvreugde en welghemoet genoemd. Aristoteles meldde dat schildpadden die een slang verzwolgen onmiddellijk oregano moesten eten om niet dood te gaan, zodoende werd oregano ook door mensen als tegengif ingenomen.
Grieken en Romeinen gebruikten oregano om vlees, vis, groenten en wijn te aromatiseren.
Bij de oude Egyptenaren was al bekend dat oregano kon genezen.
Gebruik
Oregano gaat schadelijke bacteriën te lijf, evenals vrije radicalen. Hierdoor is oregano een ware boost voor je immuunsysteem. Oregano heeft een pijnstillende werking bij zenuwpijnen en reumatische pijnen. Het helpt bij artritis, griep, verkoudheid, gordelroos, vastzittende hoest, astma, trage spijsvertering, slechte eetlust, lage bloeddruk, worminfectie, krampen, schimmelinfecties, bacteriële en virusinfecties.
Oregano is een zeer krachtig natuurlijk antibiotica, het neutraliseert vrije radicalen en vertraagt het verouderingsproces. Het is een extreem sterk antioxidant. Oregano is bovendien een natuurlijke pijnstiller. Het gaat schimmelinfectie, bacteriën en virussen direct tegen doordat deze indringers worden aangevallen en uitgedroogd. Het helpt bij spijsverteringsproblemen.
Oregano is bovendien een antiviraal middel, gaat herpes en zelfs de griep tegen, het helpt tegen ontstekingen en verstoppingen. Het werkt verder tegen maagkrampen, nervositeit en andere interne klachten. Oregano wordt gebruikt bij slijmvliesontstekingen van maag, mond en keel.
Men gebruikt oregano ook bij depressie en angsttoestanden, migraine en nerveuze hoofdpijn.
Het helpt het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam. Hierdoor wordt het ook ingezet bij lupus, reumatische artritis en prikkelbaar darmsyndroom. Er zit veel mangaan, vitamine K, mineralen, ijzer en calcium in oregano, het bevat ook vitamine E, anti-oxydanten en vezels. Producten met vezels stimuleren het lichaam om galzouten aan te maken waardoor het risico op darmkanker aanzienlijk wordt gereduceerd.
Psychisch
Oregano werkt bij verdampen kalmerend en harmoniserend, het gaat geestelijke uitputting tegen. Oregano is vooral een ‘troostend kruid’ en is al dusdanig behulpzaam bij pijn op elk mogelijke vlak. De verwarmende en troostende eigenschappen komen ook goed van pas in periodes van rouw. Het effect van oregano is weliswaar lichtjes verdovend, het geeft je als het ware een dikkere huid als je door omstandigheden te overgevoelig bent.
Gebruiken
Oregano wordt veel in Italiaanse, Spaanse en Mexicaanse gerechten gebruikt.
Kruidenboter met oregano:
Roomboter, 1 bosje fijn gehakte oregano, knoflook naar smaak.
Doe de roomboter, oregano en de knoflook in een kom en mix dit goed door elkaar.
Lekker en gezond op geroosterd brood.
Sterke kruiden thee:
Theelepel gedroogde oregano in een kopje gekookt water.
Spierpijn en reuma:
15 druppels oregano (etherische)olie mengen met een beetje melk en honing.
Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden.
Zenuwpijnen, gordelroos:
8 druppels (etherische olie) oregano toevoegen aan 45 ml amandel olie.
Deze olie gebruiken om de pijnlijke plekken te masseren.
Verdampen:
8 druppels (etherische olie) in de aromalamp. Werkt stimulerend bij lichamelijke en geestelijke vermoeidheid en bij een te lage bloeddruk.
Bron: ziezozon
Meer info op: mens en gezondheid
Weetjes op een rijtje
- Familie – Lamiaceae
- bloemkleur – wit (de witte bloemen vallen niet erg op.)
- bloeitijd – juli & augustus
- hoogte – 35 centimeter
- blad – groengeel en ongeveer 10 cm. hoog. Tegen de tijd dat de plant gaat bloeien, in juli, verkleurt het blad van goudgeel naar groengeel.
- wintergroen – nee
- winterhard – verdraagt een temperatuur tot -25 gr.
- standplaats – zonnig
- soort gewas – vaste plant, groeit bodembedekkend, kruid
- bijzonderheden – bijenplant
- (PH) bodem – matig voedselrijk
- Meer informatie op Wikipedia
Zorg
Snoeien en onderhoud
Zolang ze nog niet tegen elkaar zijn aangegroeid, moet u regelmatig tussen deze planten wieden.
Bij bloeiende planten is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met een, verhoudingsgewijs, hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt tevens voor een langere bloei en verbetert de kwalitatieve eigenschappen zoals geur van de bloemen. Daarnaast zorgt het hogere kalium gehalte voor een efficiëntere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water.
Vermeerderen
Wanneer de planten grote pollen hebben gevormd, kunnen u ze scheuren.
Zorg/mogelijke ziekten
Op zeer zonnige plaatsen kan het vebranden. Het wordt dan eerst wit en daarna bruin.
Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt.
Marjolein kan gevoelig zijn voor een aantal soorten wortelrot en schimmel. Een goed gedraineerde bodem is essentieel om wortelrot te vermijden.
