55. Citroentijm / Thymus citriodorus ‘Bertram Anderson’

Algemeen

De citroentijm Thymus citriodorus is een kruisingsproduct, ontstaan uit twee soorten rond de Middellandse Zee. De naam Thymus citriodorus dankt dit plantje aan de citroengeur die vrijkomt als de blaadjes worden gekneusd.

Thymus citriodorus ‘Bertram Anderson’, in het nederlands citroentijm genoemd, is een groenblijvende vaste plant met een bossige, compacte, bodembedekkende habitus en ovale goudgele aromatische bladeren. Deze Thymus x citriodorus hybride bloeit in juli en augusutus met kleine lavendelroze tot violetblauwe bloempjes in ronde bloemhoofden. Bijen zijn er dol op.
De plant houdt van een standplaats in volle zon en een goed doorlaatbare, niet té vruchtbare, redelijk droge bodem. Thymus citriodorus’Bertram Anderson’ mag in de vroege lente teruggesnoeid worden en ook na de bloei is even licht trimmen aangewezen. Deze plant is goed winterhard, droogtetolerant, verdraagt zeewind en luchtvervuiling, lok bijen en vlinders en heeft omzeggens geen last van ongedierte of ziektes.

 

 

 

‘Gebruik’

In voeding

Van de bloemen en bladeren kun je thee en siroop bereiden.

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande van Thymus citriodorus blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal.
Tijm wordt ook gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals bénédictine. Het kruid is ook heerlijk om in de keuken te gebruiken. Niet alleen echte tijm maar ook citroentijm. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.

 

Drogen

Tijm kan ‘s zomers gemakkelijk worden gedroogd omdat de plant een houtige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.

Geneeskrachtig

Het kruid kan worden gebruikt bij depressies, verkoudheid, spierpijn en ademhalingsproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat tijm het afweermechanisme versterkt. Men kent het kruid vaak om zijn slijmoplossende werking. Het heeft ook een sterke anti-bacteriële en schimmelwerende werking, bovendien bevordert het de spijsvertering. Uit de blaadjes en bloemtoppen wordt tijmolie gedistilleerd, die ontsmettend en opwekkend is.

Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten en symptomen van astma.

Om deze symptomen tegen te gaan wordt veelal gebruik gemaakt van tijmsiroop, een siroop met hoge concentratie suiker en tijm.

Weetjes op een rijtje

  • Familie          – Lamiaceae
  • bloemkleur   – lila / roze
  • bloeitijd         – juli & augustus
  • hoogte            – 10 centimeter
  • blad                 – groen
  • wintergroen  – je (geel)
  • winterhard    – ja, tot – 20 graden C.
  • standplaats   – zonnig
  • Meer informatie op Wikipedia

 

Zorg

In de lente terugknippen om een compacte groei te behouden, na de bloei lichtjes trimmen.

close up citroentijm 3/16
citroentijm 3/16