Grootmoeders oorbel / Leycesteria formosa

Algemeen

De Leycesteria formosa struik is een vrij zeldzame verschijning in ons land. Haar Nederlandse naam grootmoeders oorbel, dankt de plant aan de bijzondere hangende bloemen. Het is de moeite waard om deze goed van dichtbij te bekijken. De bloempjes zijn wit en hebben roodpaarse schutbladeren in een aantal ‘etages’. Hierdoor lijken het inderdaad een soort oorbellen, wel van groot formaat. In de schutbladeren ontstaan bessen die verkleuren van rood tot donkerpaars. Bijzonder aan deze struik is dat het mogelijk is tegelijkertijd bloemen en vruchten te zien. Bij andere planten zijn meestal de bloemen weg als de vruchten verschijnen.  De plant is ook bekend onder de namen karamelbes en fazantenbes. De takken zijn hol en hebben wel iets weg van bamboe of riet. Ze bereiken een hoogte van anderhalf tot twee meter en gaan dan sierlijk hangen. De struik is afkomstig uit het gebied rond de Himalaya en is in zijn Latijnse naam vernoemd naar een Engelse rechter in Bangladesh.Formosa slaat niet op de oude benaming van Taiwan, maar is Latijns voor mooi gevormd.

De bloemen van Leycesteria formosa lijken net lange oorbellen! De hangende schijnaren van grootmoeders oorbellen met de purper tot paarsrode schutbladen verschijnen in de periode juli-september.

Na de bloei vormt Leycesteria formosa purperblauwe bessen wat de plant extra aantrekkelijk maakt. Uiteindelijk wordt Leycesteria formosa ongeveer 2 meter hoog en is daarom ook geschikt om te worden toegepast in de wat kleinere tuin.

 

 

‘Gebruik’

De rijpe bessen zijn eetbaar en smaken naar rozijnen met karamel of chocolade. Ze rijpen niet allemaal tegelijk, dus het is ideaal er langs te lopen en er af en toe een paar van af te snoepen. Ze worden ook zeer gewaardeerd door vogels, onder andere fazanten.

 

 

Weetjes op een rijtje

  • Familie          – Kamperfoeliefamilie
  • bloemkleur   – roze-rood
  • bloeitijd         – juli – september
  • hoogte            – .. centimeter
  • blad                 – groen
  • wintergroen  – nee
  • winterhard    – ja (kan wel afsterven, maar komt weer op)
  • standplaats   – zon, halfschaduw
  • Meer informatie op Wikipedia

 

Zorg

De struik is afkomstig uit de Himalaya en meestal bevriest hij in de winter. Dat is geen probleem want je kunt in het voorjaar de takken terugknippen tot op het houtige deel. In zachte winters kun je besluiten de takken er aan te laten zodat de struik kan doorgroeien tot een hoogte van twee meter.