Salvia officinalis ‘Icterina’

Salvia officinalis ‘Icterina’

Salvia officinalis 'Icterina'

Salvia officinalis ‘Icterina’

 

Plantennummer 49
Plantennaam  Salvia officinalis ‘Icterina’
Nederlandse naam echte salie
Familie Lamiaceae
Eetbaar ja, blad als kruid (iets zachter dan gewone salie), eetbare bloemen.
Gebruik keuken, medicinaal
Bijzonderheden geur, mediterraan
Kenmerken
Hoogte 40 – 60 centimeter
Bloeimaand juni – augustus
Bloeikleur helder blauw / mauve / lila; De 1 à 2 cm lange, violetlila bloemen bevinden zich in schijnaren (juni-juli-augustus).
Blad(kleur) geelgroen-bont blad; in de winterperiode verliest het zijn opvallende grijsviltige bladeren niet. Die bladeren 3 à 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord.
Soort gewas bladhoudende halfheester
Wintergroen
Winterhardheid Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C.
Habitat
Standplaats
(PH) bodem Salvia’s doen het overal zolang de grond maar niet te nat is. Op kalkhoudende grond staan ze het best.
Snoeien/onderhoud Wied regelmatig. De plant moet ieder voorjaar flink worden teruggesnoeid, maar zo dat onder de plaats waar geknipt wordt nog wat bladeren blijven zitten. Knip eventueel na de bloei, maar voor eind augustus, nog een keer in.Ieder voorjaar kalk strooien is belangrijk voor deSalvia officinalis ‘Icterina’.Bij bloeiende planten is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met een, verhoudingsgewijs, hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt tevens voor een langere bloei en verbetert de kwalitatieve eigenschappen zoals geur van de bloemen. Daarnaast zorgt het hogere kalium gehalte voor een efficiëntere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit. Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8
Vermeerderen Vermeerder door stekken van gerijpte scheuten in juli/augustus.
Zorg/mogelijke ziekten
Plaats in het Arnhems labyrint